eTwinning

Od 4. do 7. srpnja 2019. g. nastavnica engleskog jezika Dajana Jelavić sudjelovala je na multilateralnom kontaktnom seminaru u Varšavi s temom „Poduzetništvo u eTwinning projektima“.

57 nastavnika iz 13 zemalja imalo je priliku upoznati se s mogućnostima eTwinninga ,principima poduzetništva ,upoznati se s potencijalnim projektnim partnerima i raditi na zajedničkim projektnim idejama.

S kolegama iz Francuske ,Slovačke i Poljske nastavnica je pokrenula projekt“Sweep first in front of your school door! kojem su se pridružile škole iz Turske, Italije, Portugala, Albanije, Rumunjske, Slovenije, Gruzije i Grčke. Tijekom godine učenici će uočavati probleme i timskim radom tražiti rješenja kako bi poboljšali uvjete u školskom okruženju u skladu sa ekološkim pravilima održivog razvoja; kroz zanimljive aktivnosti razvijat će poduzetnički mindset, kreativno će reciklirati i stvarati nove vrijednosti za druge; unaprijedit će transverzalne vještine potrebne za budući život  i stvoriti temelje za nove Erasmus+ KA1 i KA2 projekte.

Nastavnica Engleskog jezika ​ Dajana Jelavić jedna je od tri sudionika iz Republike Hrvatske, izabrana za sudjelovanje u aktivnosti transnacionalne suradnje Building partnerships for a Learning-Centered Approach koja se održala od 2.listopada do 4.listopada 2019. u Slovačkoj, u Bratislavi.

Svrha ove međunarodne aktivnosti (na kojoj je sudjelovalo 46 sudionika iz 20 europskih zemalja) bila je okupiti predstavnike područja za strukovno ,opće i visoko obrazovanje koji su zainteresirani za razmjenu znanja i iskustava vezanih za temu ,,Učenik u središtu poučavanja“.

Kako je naša škola do sada uspješno provela dva eTwinning projekta te je dobitnica nacionalnih i europskih oznaka kvalitete, ali nije do sada ostvarila niti jedan projekt u okviru Ključne aktivnosti: 2. programa Erasmus+ u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, sudjelovanje na ovoj aktivnosti bilo je iznimno i neprocjenjivo iskustvo za našu kolegicu i školu. Tijekom boravka u Bratislavi i aktivnog sudjelovanja u svim aktivnostima ostvarila je mnogobrojne kontakte s motiviranim kolegama diljem Europe što će svakako doprinijeti izradi i provedbi kvalitetnih projekata u budućnosti.

Osim teorijskih znanja o pristupu u kojem je učenik u središtu poučavanja sudionici su imali priliku upoznati se s primjerom dobre prakse iz slovačke škole za strane jezike, o čemu se više može saznati na poveznici https://www.erasmusplus.sk/TCA/doc/2019/prezentacie/2_Learner_centred_approa
ch_in_practice_Chynoradska.pdf​, kao i o uspješno provedenom K2 projektu “WISH” srednje škole iz Žiline o kojem su detaljnije informacije na poveznici:​
https://www.erasmusplus.sk/TCA/doc/2019/prezentacie/3_ProScholaris_Erasmus_project.pdf​ .

Među ostalim, prateći zadane okvire i naputke, sudionici su u grupama sastavljali i pisali elemente projektnog dizajna pa je tim putem ostvarena dublja suradnja naše škole i gimnazije iz Frankfurta (Max-Beckmann Schule);srednjom školom za primijenjenu umjetnost iz Košica u Slovačkoj; osnovnom i srednjom školom iz Hameenlinna u Finskoj; gimnazijom iz Žiline u Slovačkoj te sveučilištom iz Istanbula.
Projektni tim osmislio je međusektorsku suradnju, a povezano s temom seminara, na primjeru korištenja e-portfolia u učenju i podučavanju. L e ​ arner-Centered-Approach: E-portfolio for Life-Long-Learning ​
naziv je novog trogodišnjeg Erasmus+ projekta kojeg će partneri zajednički pisati i prijaviti na natječaj u 2020. godini.

Krajnje je vrijeme da ovakvim projektima počnemo internacionalizirati našu školu, a učenicima i nastavnicima pružimo bezbrojne mogućnosti za učenje, rast i razvoj. Naposlijetku, što drugo negoli iskreno čestitati našoj kolegici Dajani Jelavić koja marljivo, kvalitetno i redovito predstavlja našu školu na međunarodnim europskim razinama otvarajući joj vrata u svijet.

Naš projekt ”Inspired by nature” dobio je europsku oznaku kvalitete. Surađivali smo sa školama iz Slovenije, Poljske, Portugala, Grčke, Španjolske, Italije i Turske. Kroz različite aktivnosti koje smo provodili tijekom školske godine promicali smo zdrav, ekološki osviješten životni stil, podižući svijest učenika o odgovornosti za vlastito zdravlje i za okoliš (smanjenjem ugljičnog otiska).

Više o projektnim aktivnostima možete saznati na FB stranici http://bit.ly/2r79wsr ili na instagramu https://www.instagram.com/jelavicdajana/?hl=hr.

Na godišnjoj eTwinning konferencija održanoj je u Zagrebu u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU, projekt naše škole Inspired by Nature osvojio je nagradu COMET u kategoriji strukovnih i umjetničkih škola.

7. studenoga, 2019. – Godišnja eTwinning konferencija pod nazivom eTwinning – za razvoj učitelja budućnosti održana je u Zagrebu u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU. Sudjelovalo je oko 200 odgojno-obrazovnih djelatnika, a prvi put konferencija je usmjerena na početnike u korištenju eTwinninga- online platforme za djelatnike u školama i vrtićima putem koje mogu surađivati, komunicirati, razvijati projekte, ali i vlastite digitalne kompetencije.

Dodijeljene su nacionalne COMET nagrade za najbolje eTwinning projekte u protekloj školskoj godini te nagrade Europska oznaka jezika za inovativne projekte u nastavi i učenju jezika.

Nagradu COMET u kategoriji strukovnih i umjetničkih škola osvojio je projekt naše škole Inspired by Nature  kojeg je pokrenula i vodila prof.engleskog i talijanskog jezika Dajana Jelavić. Čestitamo našim eTwinnerima na postignutom uspjehu.

https://youtu.be/46sLlbJTV9c

U razdoblju od 12. studenoga do 16. studenoga 2019. godine u Rumunjskoj, u Bukureštu, održan je TCA seminar ,,Strategic Partnerships Plus – Empowering democratic participation” u organizaciji rumunjske Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Prema prihvaćenim prijavama na seminaru je sudjelovalo pet predstavnika Republike Hrvatske, četiri nastavnika područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te jedan predstavnik Udruge mladih. Našu školu predstavljala je nastavnica engleskog jezika Dajana Jelavić.

Svrha ovog osposobljavanja, koje je organizirala rumunjska nacionalna agencija ANPCDEFP u sklopu Ključne aktivnosti 2, razvoj je novih međusektorskih strateških partnerstava za prijavljivanje projektnih prijedloga na natječaju u 2020. godini. Aktivnost je osmišljena kao osposobljavanje za pisanje uspješnog projektnog prijedloga s elementima kontaktnog seminara. Seminar Strategic Partnerships Plus počeo se održavati 2014. g. te je s vremenom postao jedna od tradicionalnih aktivnosti rumunjske nacionalne agencije. U središtu aktivnosti bila je promocija europskih vrijednosti i demokratskog sudjelovanja u svakodnevnim aktivnostima u kontekstu projekata strateških partnerstava.a sve kako bi se ojačala sva područja – i formalnog učenja (kroz škole), i neformalnog učenja (kroz rad mladih, učenje odraslih i strukovno osposobljavanje.

Na seminaru je sudjelovalo četrdeset pet sudionika iz petnaest europskih zemalja. Održana su predavanja i radionice o pripremi projekata te je predstavljen Erasmus+ program. Posebno su bili korisni primjeri dobre prakse projekata KA2: https://www.comoncluj.ro/, kao i primjer socijalnog poduzetništva unutar projekta “Eco herbal social enterprise”. Seminar je omogućio razvijanje projektnih ideja i olakšao sudionicima pronalazak potencijalnih partnera za provođenje osmišljenih projekata.

Aktivnosti su vodili iskusni treneri s opsežnim razumijevanjem procesa učenja i strateškog partnerstva, a događaj je sudionike stavio u središte procesa učenja putem interaktivnih metoda, fokusirajući se na razumijevanje koncepata i specifičnosti rada na međunarodnim projektima. Uporabljena je kombinacija obuke, radionica i facilitiranih rasprava.

Na seminaru je prof. Jelavić uspostavila suradnju s europskim kolegama kroz komunikaciju i razmjenu ideja u stvaranju projektne ideje. Tako je među brojnim projektima osmišljen i međusektorski projekt „Empowering youth for civic actions”. Partneri SŠ ,,Jure Kaštelan” u budućem projektu bile bi ustanova iz Ankare u Turskoj (Ministarstvo za mlade i sport), Bukurešta u Rumunjskoj (NGO Aryas) te Cipra (Sveučilište Nicosia).

Zanimljiva je bila interkulturalna večer s kreativnim predstavljanjem zemalja sudionika gdje su hrvatski predstavnici osvojili simpatije svojih kolega. Jednako je zanimljiva bila šetnja Bukureštom,širokim bulevarima i brojnim parkovima te starim dijelom grada (Curtea Veche).

Aktivnosti seminara financirala je Europska unija preko Agencije za mobilnost i programe Europske unije u okviru programa Erasmus+.

Korisni linkovi:

OTLAS- finding partners for youth

https://www.salto-youth.net/tools/otlas-partner-finding/
https://www.salto-youth.net/
EPALE- finding partners for adult education
https://epale.ec.europa.eu/en/home-page

SCHOOL EDUCATION GATEWAY
https://www.schooleducationgateway.eu/en/pub/index.htm

ERASMUS+ PROJECT RESULTS- dissemination platform
https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects_en

2020 ERASMUS+ GUIDES
https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/resources/programme-guide_en

Ove školske godine u našoj školi se provodio eTwinning projekt pod nazivom Power of Youth. Ideja za ovaj projekt nastala je prošle godine u srpnju na međunarodnom kontakt seminaru u Varšavi, bila je to eTwinning mobilnost pod nazivom Poduzetništvo u projektima.

Projektni partneri su nam bili iz Slovenije, Poljske, Italije, Francuske, Portugala, Španjolske, Turske i Grčke, ukupno 9 zemalja,14 škola,212 učenika i 17 nastavnika.

Cilj projekta je bio povećati svjesnost mladih o globalnoj klimatskoj krizi i osposobiti ih za aktivno pronalaženje rješenja, razvijanjem vještina, poduzetničkim razmišljanjem i pokretanjem promjena u svom okruženju

-unaprijediti jezične vještine u multikulturalnom okruženju

-razviti IKT vještine upotrebom web 2.0 alata

-poticati kreativnost i jačati samopouzdanje tijekom suradnje

-razvijati kritičko mišljenje i sposobnost rješavanja problema timskim radom

-poboljšati emocionalnu inteligenciju kroz interakciju s nastavnicima i vršnjacima

-usvojiti principe života s niskim ekološkim otiskom

-poboljšati učenje temeljeno na vještinama

-povećati društvenu odgovornost

-povećati svjesnost o važnosti cirkularne ekonomije

Kroz niz zanimljivih i dinamičnih aktivnosti učenici su uočavali probleme, rješavali ih u međunarodnim grupama s posebnim naglaskom na primjeni vještina kao što su komunikativnost, kritičko mišljenje, suradnja, kreativnost, otpornost, inovativnost…..Ishodi ove aktivnosti objavljeni su kao COLLECTION OF COMICS. Suradnički su pisali pjesmu, intervju, božićni kviz i anketu. Provodili su kampanje u svojim školama CAMPAIGN FOR SUSTAINABLE SCHOOL,stvarali su proizvode po principima cirkularne ekonomije, osnovali su virtualni ZERO WASTE SHOP ,reklamirali su proizvode na održiv način uz pomoć proširene stvarnosti i snimajući podcast, objavljivali primjere 17 ciljeva održivog razvoja u književnosti i umjetnosti u FB grupi projekta.