Kampanulica – svjedokinja omiške povijesti

Novi projekt naše škole, Kampanulica – svjedokinja omiške povijesti

Novi projekt naše škole, Kampanulica – svjedokinja omiške povijesti, odabran je na natječaju za sudjelovanje u programu „Čuvari baštine“ 2021./2022. koji organizira i financira Centar izvrsnosti Splitsko – dalmatinske županije.
Interdisciplinarni projekt osmislila je dr.sc. Elvira Sorić, nastavnica hrvatskog jezika, a temelji se na implementaciji istraživačkoga rada u nastavu hrvatskog jezika. Istraživački rad provodit će se na arhivskim vrelima grada Omiša, a rezultati istraživanja oblikovat će se u kratke priče o omiškoj društvenoj i političkoj svakodnevici koje će pripovijedati antropomorfizirani lik Kampanulica stvoren prema endemskoj biljci, Campanula portenschlagiana – zidna zvončika, koja raste u Smokvici – starom administrativnom dijelu grada Omiša. Rastući na zidovima omiških kuća i u podnožju stare kule Peovice, Kampanulica je “čula” i “vidjela” sve mijene koje su se kroz stoljeća događale u omiškom društvu. Naglasak u istraživanju bit će na razdoblju 19. stoljeća, koje je do sada nedovoljno istraženo, a osobito je po tome jer se upravo u tom razdoblju u Omišu formirao građanski sloj. U projektu će, osim nastavnice Sorić i učenika hotelijersko – turističkog usmjerenja sudjelovati profesorica talijanskog i engleskog jezika, Dajana Jelavić, koja će učenicima pomoći prevesti arhivska vrela i građu s talijanskog jezika, ali i napisane priče i tekstove u završnoj fazi projekta prevesti na engleski jezik. U provedbi projekta škola planira suradnju s Dječjim vrtićima Omiš, OŠ “Josip Pupačić” i Turističkom zajednicom Grada Omiša.

Suradnja s vrtićima i osnovnom školom zamišljena je kao diseminacija stečenih spoznaja o omiškoj povijesti, ali i poticanje učenika na likovno stvaranje lika Kampanulice. Suradnja s TZ Grada Omiša provest će se kroz izradu serije suvenira koja će se temeljiti na liku Kampanulice. U lokalnoj zajednici projekt će, osim preko Zbornika i suvenira, biti vidljiv i u gastro ponudi. Učenici SŠ “Jure Kaštelan” (smjer kuhari) osmislit će recepte za koktele, kolače i slastice koji će se bazirati na ljubičastoj boji zvončikinog cvijeta.

Konačni rezultat projekta učenici će prezentirati na učeničkoj konferenciji putem digitalnog Zbornika u kojem će biti objedinjeni rezultati istraživanja kao i likovni uradci. Sudjelovanjem u projektu učenici će usvojiti istraživačke metode, razvijat će jezične, prevodilačke, literarne i likovne vještine. Rezultat projekta, odnosno Zbornik, neposredno će promovirati školu, njezine učenike i djelatnike u lokalnoj zajednici i županiji.