Erasmus+ TCA na Cipru

  Erasmus+ TCA na Cipru

U razdoblju od 3. do 5. studenog 2021. godine u gradu Paphosu na Cipru održan je  kontaktni seminar pod nazivom „Klimatske promjene“ u organizaciji ciparske Agencije za mobilnost i programe EU. Prema prihvaćenim prijavama, na seminaru su sudjelovale dvije predstavnice Republike Hrvatske: Dajana Jelavić, nastavnica engleskog jezika u SŠ” Jure Kaštelan” Omiš i Aristea Juras, nastavnica engleskog jezika u SŠ Čakovec. Svrha ovog seminara bila je da sudionici pronađu partnere sa sličnim interesima i razviju projektne ideje za nova KA210 mala partnerstva na temu klimatskih promjena .Osim toga seminar je pružio priliku sudionicima za razmjenu iskustava, upoznavanje novih pristupa u tom području i mogućnost stvaranja novih međusektorskih i transverzalnih suradnji.

Aktivnosti transnacionalne suradnje (Transnational Cooperation Activities – TCA) uključuju niz aktivnosti poput radionica, treninga, seminara, aktivnosti jačanja partnerstva u okviru tema relevantnih za Erasmus+ program. Sudjelovanje u TCA-u znači: stvaranje i/ili širenje mreže kontakata i suradnja s organizacijama iz sličnog ili različitog područja djelovanja iz cijele Europe; stjecanje znanja i praktičnih vještina u temama relevantnima za program Erasmus+ te stjecanje podrške za projektne ideje; diseminacija projektnih rezultata na europskoj razini.Povezivanje europskih škola svim sudionicima projekta omogućuje bolje shvaćanje i poimanje europske vrijednosti i dimenzije,a neposredna suradnja daje osjećaj pripadnosti europskoj zajednici škola.

Na seminaru je sudjelovalo 54 sudionika iz 13 europskih zemalja (Cipar,Hrvatska,Austrija,Poljska,Srbija,Češka,Italija,Rumunjska,Latvija,Litvanija,Švedska,Njemačka i Belgija). Ciljna skupina kontakt seminara bili su predstavnici škola i organizacija koje namjeravaju razviti i prijaviti Erasmus+ KA210 mala partnerstva. Na samom seminaru, osim domaćina bili su i drugi predstavnici nacionalnih agencija za mobilnost kao podrška predstavnicima svojih zemalja.

Seminar je započeo pozdravnim govorom  Dr.Stylianosa Mavromoustakosa, direktora ciparske nacionalne agencije,nakon toga Stella Leonidou, KA2 koordinator održala je uvodno predavanje o ključnoj aktivnosti i malim partnerstvima “An overview of the Small-Scale Partnerships Action and the associated horizontal aspects”.

Vrlo zanimljivu inicijativu za mlade predstavila je Sara Mariza Vryonidi (Research Associate Cyprus University of Technology | EnergyLab Department of Chemical Engineering) u svom izlaganju “Systems thinking for climate change: The case of Young Innovators Cyprus”.Predavanje „Sustainable Energy Practices“ ,o održivom turizmu odnosno resortu Aliathon u kojem su sudionici seminara bili smješteni, a koji u potpunosti posluje po principima održivog razvoja te najveće uštede na energetskom planu postiže koristeći solarne panele što je logično s obzirom na veliki broj sunčanih dana u godini održao je Robert Dyas ( Aliathon Chief engineer).

Anke Wekerle ( Senior Finance and Operations Officer, BIBB, DE02) održala je predavanje “Good practice regarding Green Travel documentation”.

Sudionici su se upoznali i s eTwinning platformom u predavanju“ Introduction to eTwinning” kojeg je pripremila jedna od ciparskih eTwinning ambasadorica Noni Hadjicharou  i  prisustvovali radionicama gdje  su se pobliže upoznali s radom i mogućnostima  Twinspace-a.

 

Prof. Jelavić je razmijenila iskustva s brojnim kolegama, a projektnu prijavu pod naslovom “European plastic busters” je osmislila kroz komunikaciju i razmjenu ideja  s ciparskim kolegicama iz Paphosa i Nicosie.

U sklopu eko-aktivnosti sudionici su proveli cijelo popodne u posjeti prirodnom parku Acamas koji je smješten na krajnjem zapadnom dijelu otoka. Od vodiča su saznali  mnoge zanimljivosti o eko sustavu Cipra, vozili su se kroz plantaže banana, kupali na poznatoj zaštićenoj Lara plaži na kojoj se gnijezde kornjače ,prošetali kanjonom u kojem se odmaraju brojne ptice selice na svom dalekom putovanju prema jugu. Navečer su posjetili tradicionalnu ciparsku tavernu u kojoj se poslužuje poznati ciparski meze s 15-tak sljedova tipičnih otočnih jela i uživali u folklornom nastupu.

Aktivnosti seminara financirane su u okviru programa Erasmus+ od strane Europske unije preko Agencije za mobilnost i programe EU.

 

INKLUZIVNO.DIGITALNO.INOVATIVNO.-I.D.I. u korak s vremenom i  PRAKTIČNO OBRAZOVANJE I KREATIVNO IZRAŽAVANJE dva su nova Erasmus+ projekta koje je odobrila Agencija za mobilnost i programe EU i koji će biti sufinancirani sredstvima Europske unije.

Projekt INKLUZIVNO.DIGITALNO.INOVATIVNO.-I.D.I. u korak s vremenom u iznosu od 13.255,00 € projekt je u okviru Ključne aktivnosti 1,područje odgoja i općeg obrazovanja i namijenjen je stručnom usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja Škole. Pet nastavnika i ravnateljica stjecat će nova znanja i vještine sudjelujući na strukturiranim tečajevima, prateći rad svojih kolega u inozemstvu i podučavanjem u partnerskoj školi. Ciljevi projekta su razvijanje digitalnih vještina i digitalne pismenosti kod nastavnika i posljedično kod učenika, primjena inovativnih metoda rada u nastavi te stvaranjem inkluzivne školske kulture.

Projekt Praktično obrazovanje i kreativno izražavanje vrijedan 64.858,00 € omogućit će učenicima elektro usmjerenja i HTT-a obavljanje stručne prakse u Irskoj.

 

 

REZULTATI POZIVA ZA SUDJELOVANJE U ERASMUS+ PROJEKTU KA1

Nakon provedenog poziva za sudjelovanje u Erasmus + projektu KA1 te uvidom u dostavljenu dokumentaciju povjerenstvo za odabir projektnog tima donijelo je odluku o sastavu projektnog tima:

 

Dajana Jelavić (engleski jezik)-koordinatorica projekta

Tereza Srdelić (ravnateljica)-član projektnog tima

Marijana Mladin-Bašić (njemački jezik)-član projektnog tima

Stanko Stojić (vjeronauk)-član projektnog tima

Elvira Sorić (hrvatski jezik)-član projektnog tima

Ivana Ribičić (latinski jezik) – član projektnog tima

 

Naša škola je u prosincu provela samovrednovanje uz pomoć alata SELFIE kako bi ocijenila način na koji se digitalne tehnologije koriste za inovativno i djelotvorno učenje sa stajališta nastavnika, učenika i rukovoditelja, u svrhu budućih edukacija i projekata.

U Rumunjskoj održan TCA seminar ,,Strategic Partnerships Plus – Empowering democratic participation”

U razdoblju od 12. studenoga do 16. studenoga 2019. godine u Rumunjskoj, u Bukureštu, održan je TCA seminar ,,Strategic Partnerships Plus – Empowering democratic participation” u organizaciji rumunjske Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Prema prihvaćenim prijavama na seminaru je sudjelovalo pet predstavnika Republike Hrvatske, četiri nastavnika područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te jedan predstavnik Udruge mladih. Našu školu predstavljala je nastavnica engleskog jezika Dajana Jelavić.

 

Svrha ovog osposobljavanja, koje je organizirala rumunjska nacionalna agencija ANPCDEFP u sklopu Ključne aktivnosti 2, razvoj je novih međusektorskih strateških partnerstava za prijavljivanje projektnih prijedloga na natječaju u 2020. godini. Aktivnost je osmišljena kao osposobljavanje za pisanje uspješnog projektnog prijedloga s elementima kontaktnog seminara. Seminar Strategic Partnerships Plus počeo se održavati 2014. g. te je s vremenom postao jedna od tradicionalnih aktivnosti rumunjske nacionalne agencije. U središtu aktivnosti bila je promocija europskih vrijednosti i demokratskog sudjelovanja u svakodnevnim aktivnostima u kontekstu projekata strateških partnerstava.a sve kako bi se ojačala sva područja – i formalnog učenja (kroz škole), i neformalnog učenja (kroz rad mladih, učenje odraslih i strukovno osposobljavanje.

Na seminaru je sudjelovalo četrdeset pet sudionika iz petnaest europskih zemalja. Održana su predavanja i radionice o pripremi projekata te je predstavljen Erasmus+ program. Posebno su bili korisni primjeri dobre prakse projekata KA2: https://www.comoncluj.ro/, kao i primjer socijalnog poduzetništva unutar projekta “Eco herbal social enterprise”. Seminar je omogućio razvijanje projektnih ideja i olakšao sudionicima pronalazak potencijalnih partnera za provođenje osmišljenih projekata.

Aktivnosti su vodili iskusni treneri s opsežnim razumijevanjem procesa učenja i strateškog partnerstva, a događaj je sudionike stavio u središte procesa učenja putem interaktivnih metoda, fokusirajući se na razumijevanje koncepata i specifičnosti rada na međunarodnim projektima. Uporabljena je kombinacija obuke, radionica i facilitiranih rasprava.

Na seminaru je prof. Jelavić uspostavila suradnju s europskim kolegama kroz komunikaciju i razmjenu ideja u stvaranju projektne ideje. Tako je među brojnim projektima osmišljen i međusektorski projekt „Empowering youth for civic actions”. Partneri SŠ ,,Jure Kaštelan” u budućem projektu bile bi ustanova iz Ankare u Turskoj (Ministarstvo za mlade i sport), Bukurešta u Rumunjskoj (NGO Aryas) te Cipra (Sveučilište Nicosia).

Zanimljiva je bila interkulturalna večer s kreativnim predstavljanjem zemalja sudionika gdje su hrvatski predstavnici osvojili simpatije svojih kolega. Jednako je zanimljiva bila šetnja Bukureštom,širokim bulevarima i brojnim parkovima te starim dijelom grada (Curtea Veche).

Aktivnosti seminara financirala je Europska unija preko Agencije za mobilnost i programe Europske unije u okviru programa Erasmus+.

Korisni linkovi:

SALTO-YOUTH – Otlas – The Partner-Finding Tool

EPALE | Electronic Platform for Adult Learning in Europe (europa.eu)

School Education Gateway – Homepage

Search | Erasmus+ (europa.eu)

Erasmus+ Programme Guide | Erasmus+ (europa.eu)

Erasmus+ projekt “E-VENT”

 

Erasmus + projekt “E – VENT” omogućuje za 11 talentiranih i motiviranih učenika strukovnog obrazovnog programa tehničar za elektroniku, sudjelovanje na dvotjednom obrazovnom programu “Drones Construction & Programming” u organizaciji partnerske agencije EuroMind Projects SL i strukovno obrazovne ustanove Dronetools S.L. u španjolskom gradu Sevilli u razdoblju od 6. listopada do 20. listopada 2018. godine.

>> Kada? 7. 10. 2018. – 20.10.2018.

>> Kako? Autobus Omiš – Zagreb a zatim let Zagreb-Madrid-Sevilla

>> Smještaj, kulturne aktivnosti?

Albergue Inturjoven Sevilla, početni tečaj španjolskog jezika, izlet u Cadiz!

Odlukom Agencije za mobilnost i programe Europske unije projekt „E-VENT“ ispunio je uspješno sve kriterije formalne prihvatljivosti te je ostvario dostatan broj bodova potrebnih za uspješno financiranje u području strukovnog odgoja i obrazovanja.

Priloženi dokumenti:
Poziv-za-iskaz-interesa-za-sudjelovanje-u-projektu-event
Prijavnica_za_sudjelovanje
Suglasnost_roditelja
Kriteriji_odabira_ucenika_za_mobilnost
Bodovna_lista_sudioinika_projekta_E-VENT

Naši učenici uspješno su vratili s dvotjedne radionice „Drone Construction and Programing“ iz Seville!

Sada, nakon povratka, svi sudionici projekta pristupiti će diseminacijskim aktivnostima u našoj školi i šire!

Priložene PP prezentacije “Tijek mobilnosti“ i “Diseminacijske aktivnosti“

Electronics_-_Vocational_Education_for_New_Technologies_-_Tijek_mobilnosti

Dnevnik_rada_i_diseminacijske_aktivnosti_

Dana 19. kolovoza 2019. godine službeno je završio projekt mobilnosti strukovnog odgoja i obrazovanja učenika naše škole E-VENT!

Projekt mobilnosti “E-VENT“, osim što je omogućio je za 11 talentiranih i motiviranih učenika strukovnog obrazovnog programa tehničar za elektroniku sudjelovanje na dvotjednom obrazovnom programu “Drones Construction & Programming”, izvrsno se nadopunio s novim nastavnim kurikulom obrazovnog programa tehničara za elektroniku koji je u upotrebi od ove školske godine, naročito na obavezne strukovne module elektrotehnike, elektronike, automatike i računarstva.

Osim toga, aktivnim sudjelovanjem u cjelogodišnjim diseminacijskim aktivnostima, oživjeli smo i probudili interes budućih generacija za upisom u obrazovni smjer tehničar za elektroniku u osnovnim i srednjim školama u neposrednoj blizini grada Omiša. Ovogodišnji povećani interes za upis učenika u prvi razred tehničara za elektroniku, kao i struktura i profil upisanih učenika neosporno pridonosi razvoju kvalitete rada u našoj školi, ali i novu daljnju potrebu sudjelovanjem u novim projektima mobilnosti.