Development through autonomy, self-responsibility and self-care

Naša škola je i službeno potvrđena kao partner u Erasmus projektu Development through autonomy, self-responsibility and self-care: ePortfolios as a life-long-learning approach from secondary school to university kojim koornidnira Sveučilište iz Presova u Slovačkoj. Osim SŠ „Jure Kaštelan“ u projekt su uključeni i gimnazija iz Žiline u Slovačkoj, Gimnazija iz Frankfurta u Njemačkoj te Sveučilište iz Giessena u Njemačkoj.
Cilj projekta, koji će se provoditi od 1. siječnja 2022. do 1. srpnja 2024. je povezivanje srednjoškolskog i sveučilišnog obrazovanja s naglaskom na razvoj digitalnih kompetencija učenika te razvoj njihove autonomije, vještina samovrednovanja i praćenja vlastitog napretka te planiranja učenja. Projekt je namijenjen učenicima gimnazijskog usmjerenja jer sve veći broj sveučilišta zahtijeva da učenici imaju e-portfolio koji pruža detaljnu sliku o kompetencijama koje su učenici stekli u srednjoj školi.
Intencija je osnažiti učenike potrebnim znanjima i vještinama kako bi uspješno nastavili školovanje jer je veliki broj učenika upravo u pandemijskom razdoblju zbog on – line nastave prekinuo svoj studij. U obrazovnom sistemu, koji se stalno mijenja, portfolio pruža čvrsto uporište te predstavlja repozitorij radova učenika, njihovih znanja i stečenih vještina u kontinuitetu što ih čini konkurentnima na europskom tržištu rada. E-portfolio je za svakog učenika trajni digitalni dokument koji se može nadopunjavati i uređivati tijekom cijelog školovanja i radne karijere.
Za provedbu dvogodišnjeg projekta dobivena su bespovratna sredstva u iznosu od 115.058€, a u našoj školi projekt će provoditi ravnateljica Tereza Srdelić, prof., Silvija Mrkonjić, prof., Ivana Ribičić, prof., dr.sc. Elvira Sorić te Dajana Jelavić, prof. koja je ujedno i koordinatorica projekta.